Hoofdstuk 12 · 12.3
Een album delen met familie of vrienden
Bekijk het in een korte film
Een album deel je met mensen in je Nextcloud, zodat ze het in hun eigen app Foto's zien, of met iedereen via een link. Zo laat je de vakantiefoto's zien aan de familie zonder ze te mailen of op sociale media te zetten.
Delen met iemand in je Nextcloud
- Open in Foto's het album en klik rechtsboven op de knop om te delen (Beheer bijdragers voor dit album), naast Foto's toevoegen aan dit album.
- Het venster Bijdragers toevoegen opent. Typ bij Zoek mensen of groepen een naam en klik op de persoon of groep.
- Klik op Opslaan (2).


De ander ziet het album in Foto's onder Gezamenlijke albums, met erbij door wie het is gedeeld. Bijdragers kunnen het album niet alleen bekijken maar ook bewerken: ze kunnen er zelf foto's aan toevoegen. Handig na een familiefeest, waar iedereen zijn eigen foto's bij zet.

Delen via een link
Klik in hetzelfde venster op Delen via openbare link (1). Iedereen met de link kan de foto's bekijken en downloaden, ook zonder account. Kopieer de link en stuur hem naar wie je wilt. Wil je niet meer delen, verwijder de link dan in hetzelfde venster.
Let op: iedereen die de link heeft, kan de foto's zien en doorsturen. Deel een link met foto's van kinderen of andere privéfoto's alleen met mensen die je vertrouwt.
Liever een map delen?
Je kunt ook de map met foto's delen vanuit Bestanden. Dat is handig als anderen er zelf foto's bij moeten zetten, bijvoorbeeld na een familiefeest: deel de map met bewerkrechten, of maak een bestandsaanvraag. Zie Delen met een gebruiker uit je eigen Nextcloud, Een openbare link maken: lezen, bewerken, wachtwoord, vervaldatum en downloadlimiet en Bestanden laten aanleveren: bestandsdrop en bestandsaanvraag. Een gedeelde map met foto's telt mee voor de opslag van de eigenaar, zie Wie gedeelde bestanden gebruikt, gebruikt jouw opslag.
Tip: speelt een video in een gedeeld album niet af bij de ander? Deel dan de map met de video via Bestanden, of laat de ander de video downloaden.
