5. fejezet · 5.15
Domain lemondása vagy átadása
Ha már nincs szüksége egy domainnévre, mondja le azt. Ha pedig szeretné átadni valakinek, aki szintén ügyfele a WebOkénak, akkor adja át. Mindkettőt a domain oldalán, a Speciális funkciók kártyán teheti meg.

Domain lemondása
- A Domain lemondása résznél kattintson a Domain lemondása gombra (1). Megnyílik a Domain lemondása ablak.
- Válassza ki, hogyan szeretné lemondani a domaint. Hogy milyen lehetőségek jelennek meg, az attól függ, hogy éppen melyik időszakban jár.
- Adjon meg egy indokot, ha szeretne. Kattintson az egyik gombra, vagy írja be saját szavaival. Ez nem kötelező, de segít nekünk fejlődni.
- Kattintson a piros gombra a lemondáshoz, vagy a Mégse gombra, ha semmit nem szeretne módosítani.

A választható lehetőségek az ablakban
- Lemondás (a domainnév a lejárati dátumig aktív marad): a domain a lejárati dátumig rendesen működik tovább, utána pedig nem kerül meghosszabbításra. Ez a szokásos választás.
- Lemondás és azonnali törlés: a domain azonnal lemondásra és törlésre kerül. Az ehhez a névhez tartozó weboldal, e-mail és DNS ezután nem fog működni. A hátralévő időszakot nem térítjük vissza.
- Ha már van nyitott megújítási számla, akkor választhat, hogy az előző lejárati dátummal mond le (a nyitott megújítási számlát jóváírjuk) vagy az új lejárati dátummal (ekkor még felhasználja a már kiszámlázott időszakot).
- Ha az új időszak már elkezdődött, az ablak megmutatja, mely dátumtól lehetséges a lemondás. A domain eddig a dátumig rendesen aktív marad.
Figyelem: ha a domain egy tárhelycsomag része, akkor az a csomag nem kerül automatikusan lemondásra. Az ablak ezt egy linkkel jelzi, amivel külön lemondhatja a csomagot. Lásd: Termék lemondása, lemondás visszavonása vagy átadása.
Lemondás után a Speciális funkciók kártyán megjelenik a Lemondás visszavonása link. Ezzel visszavonhatja a lemondást, amíg a domain még aktív. Ekkor megjelenik egy gomb is a domainnév azonnali törléséhez. Ezt csak akkor használja, ha biztos abban, hogy soha többé nem lesz rá szüksége: ez a lépés nem vonható vissza. A törölt .nl domain 40 napra karanténba kerül. Ez idő alatt kizárólag Ön kérheti a visszaállítását.
Domain átadása egy másik ügyfélnek
Az Átadás egy másik ügyfélnek funkcióval egy vagy több önálló domaint adhat át egy másik WebOké-fióknak. Ennek nincs költsége.
- Kattintson az Átadás gombra.
- Válassza ki, mely domaineket szeretné átadni.
- Adja meg kétszer a címzett e-mail címét, valamint megerősítésként a saját jelszavát.
- Kattintson az ablakban az Átadás gombra.
A címzett kap egy e-mailt egy elfogadási linkkel, amely 24 óráig érvényes. Az átadás csak az elfogadás után történik meg. A domain tulajdonosi adatai is átkerülnek. Amíg a címzett még nem fogadta el az átadást, Ön az Átadás visszavonása gombbal visszavonhatja azt.
Ha a domain egy tárhelycsomag része, akkor a rendszer jelzi, hogy a domain csak a teljes csomaggal együtt adható át. A Ugrás a csomaghoz (2) gombbal eljut a termék oldalára, ahol a csomagot a domainekkel együtt adhatja át (lásd: Termék lemondása, lemondás visszavonása vagy átadása). Az átadás csak a főfiókból lehetséges. A teljes fiókok átadásának és összevonásának módjáról a Átadás és fiókok összevonása cikkben olvashat bővebben.
