Rozdział 14 · 14.2
Tworzenie, edytowanie, wyłączanie i usuwanie użytkowników
Dzięki Nextcloud Family i Max każdy otrzymuje własne konto: członkowie Państwa rodziny, współpracownicy lub członkowie stowarzyszenia. Każdy ma własne pliki, własny kalendarz i własne kontakty, a mimo to można łatwo udostępniać sobie nawzajem treści. Użytkownikami zarządza się w Moje WebOké, w sekcji Zarządzanie użytkownikami na stronie pakietu (zob. Strona pakietu w Mój WebOké).
Ilu użytkowników można utworzyć?
| Pakiet | Użytkownicy |
|---|---|
| Personal | 1. W Zarządzaniu użytkownikami można jednak zarządzać hasłem i danymi tego użytkownika. |
| Family | 5, na stałe. W pakiecie Family nie można dokupić dodatkowych użytkowników. Jeśli potrzebują Państwo więcej, prosimy przejść na pakiet Max. |
| Max | 10, z możliwością rozszerzenia o Dodatkowe konta Nextcloud w Opcjach konfigurowalnych, do łącznie 100. |

Przy każdym użytkowniku widoczne są: Nazwa konta (nazwa użytkownika), Wyświetlana nazwa, Adres e-mail, przełącznik Office Suite oraz data Ostatnio zalogowany. Przy osobie, która nigdy się jeszcze nie logowała, widnieje Jeszcze się nie logował.
Dodawanie użytkownika
- W sekcji Zarządzanie użytkownikami kliknąć Dodaj użytkownika (1).
- Wprowadzić Nazwę użytkownika. Za jej pomocą użytkownik będzie się logował. Prosimy używać małych liter, cyfr, kropki lub myślnika. Nazwy użytkownika nie można później zmienić.
- Wprowadzić Wyświetlaną nazwę. Tę nazwę widzą inni użytkownicy przy udostępnianiu treści.
- Wprowadzić Adres e-mail. Na ten adres będą przychodzić wiadomości z Nextcloud, takie jak kod logowania i link do utworzenia nowego hasła.
- Wybrać Hasło o długości co najmniej 10 znaków, zawierające co najmniej jedną cyfrę i jeden znak specjalny. Zalecamy co najmniej 15 znaków. Można też kliknąć Generuj.
- Jeśli użytkownik ma pracować w Euro-Office, należy zaznaczyć opcję Przypisz licencję Office Suite.
- Kliknąć Utwórz użytkownika.

Uwaga: nie wysyłamy nowemu użytkownikowi wiadomości powitalnej. Prosimy samodzielnie przekazać mu adres Nextcloud, nazwę użytkownika i hasło, i zrobić to w sposób bezpieczny: na przykład hasło innym kanałem niż nazwę użytkownika. Przy pierwszym logowaniu Nextcloud poprosi o kod przesłany e-mailem. Zob. Pierwsze logowanie.
Komunikaty, które mogą się pojawić
| Komunikat | Co należy zrobić |
|---|---|
| Ta nazwa użytkownika już istnieje w tej instalacji. | Prosimy wybrać inną nazwę użytkownika. |
| Prosimy wybrać nazwę użytkownika o długości od 2 do 64 znaków: małe litery, cyfry, kropka, myślnik lub podkreślnik. | Prosimy usunąć z nazwy użytkownika wielkie litery, spacje i inne znaki. |
| Nextcloud odrzucił to hasło. | Hasło jest zbyt krótkie, zbyt popularne lub znajduje się na liście wyciekłych haseł. Prosimy kliknąć Generuj lub wybrać dłuższe hasło. |
| Osiągnięto maksymalną liczbę ... użytkowników. | Prosimy zwiększyć liczbę w Opcjach konfigurowalnych (Max) lub przejść na większy pakiet. Zob. Więcej przestrzeni dyskowej lub użytkowników, zmiana pakietu lub wypowiedzenie. |
| Wszystkie ... licencje Office Suite są w użyciu. | Prosimy utworzyć użytkownika bez pakietu Office lub zamówić dodatkowe licencje. Zob. Przyznawanie i dokupywanie licencji Office. |
Zmiana nazwy lub adresu e-mail
Prosimy zmienić Wyświetlaną nazwę lub Adres e-mail bezpośrednio w wierszu danego użytkownika i kliknąć Zapisz w tym wierszu. Adres e-mail jest istotny: na ten adres przychodzą kody logowania oraz wiadomość umożliwiająca utworzenie nowego hasła.
Włączanie lub wyłączanie Office
Prosimy włączyć lub wyłączyć przełącznik Office Suite (2). Zmiana zostaje zapisana od razu. Zob. Przyznawanie i dokupywanie licencji Office.
Hasło, wyłączanie i usuwanie
Prosimy kliknąć menu z działaniami (3) przy danym użytkowniku. Dostępne są wtedy następujące opcje:

- Zmień hasło: na przykład gdy ktoś zgubił hasło i nie otrzymuje wiadomości umożliwiającej jego odzyskanie.
- Wyłącz: użytkownik nie może się już zalogować, ale wszystkie jego pliki, terminy i kontakty pozostają zachowane. Opcją Włącz można go ponownie aktywować.
- Usuń: trwałe usunięcie użytkownika i wszystkich jego danych.
Uwaga: przy wyborze opcji Usuń wszystkie pliki, kalendarze i kontakty danego użytkownika zostają trwale usunięte. Tej operacji nie można cofnąć, również WebOké nie jest w stanie tego zrobić. Prosimy najpierw umożliwić użytkownikowi przekazanie jego plików. Jak to zrobić, można przeczytać w Przeniesienie własności, gdy współpracownik odchodzi oraz Odejście kolegi/koleżanki z pracy: bezpieczne przejęcie plików, kalendarza i udostępnionych folderów.
Gdy ktoś odchodzi
- Najpierw wyłączyć Office Suite, dzięki czemu licencja od razu zwolni się dla innej osoby.
- Wybrać Wyłącz. Użytkownik nie będzie się już mógł zalogować, ale nic nie zostanie utracone.
- Prosimy zadbać o to, aby pliki, kalendarze i foldery udostępnione trafiły do innej osoby (Odejście kolegi/koleżanki z pracy: bezpieczne przejęcie plików, kalendarza i udostępnionych folderów).
- Użytkownika należy usunąć dopiero wtedy, gdy mają Państwo pewność, że wszystko jest bezpieczne.
Wskazówka: użytkownik może samodzielnie zmienić swoje hasło w Nextcloud, a także poprosić o nowe hasło za pomocą opcji Zapomniałeś hasła? na ekranie logowania. Zob. Zmiana lub przypomnienie hasła.
To wyjaśnienie znajduje się również w naszym artykule bazy wiedzy Nextcloud gebruikers aanmaken en beheren.
