Kapitel 14 · 14.2
Brugere oprette, redigere, deaktivere og slette
Med Nextcloud Family og Max giver du alle deres egen konto: dine familiemedlemmer, dine kolleger eller medlemmerne af din forening. Hver person har egne filer, en egen kalender og egne kontakter, og I deler nemt med hinanden. Du administrerer brugere i Mit WebOké, under Brugeradministration på pakkesiden (se Pakkesiden i Mit WebOké).
Hvor mange brugere kan du oprette?
| Pakke | Brugere |
|---|---|
| Personal | 1. I Brugeradministration kan du dog administrere adgangskoden og oplysningerne for den bruger. |
| Family | 5, fast. Det er ikke muligt at tilkøbe flere brugere til Family. Har du brug for flere, så skift til Max. |
| Max | 10, som kan udvides med Ekstra Nextcloud-konti under Konfigurerbare muligheder, op til 100 i alt. |

For hver bruger ser du Kontonavn (brugernavnet), Vist navn, E-mailadresse, kontakten Office Suite og datoen for Seneste login. Hos en person, der aldrig har logget ind, står der Ikke logget ind endnu.
Tilføj en bruger
- Klik på Tilføj bruger i Brugeradministration (1).
- Udfyld Brugernavn. Dette bruger brugeren til at logge ind. Brug små bogstaver, tal, et punktum eller en bindestreg. Du kan ikke ændre brugernavnet senere.
- Udfyld Vist navn. Dette navn ser andre, når du deler noget.
- Udfyld E-mailadresse. Her sendes mails fra Nextcloud, såsom login-koden og et link til at oprette en ny adgangskode.
- Vælg en Adgangskode på mindst 10 tegn, med mindst ét tal og ét specialtegn. Vi anbefaler 15 tegn eller mere. Eller klik på Generér.
- Skal brugeren arbejde med Euro-Office? Marker da Tildel Office Suite-licens.
- Klik på Opret bruger.

Bemærk: vi sender ikke en velkomstmail til den nye bruger. Giv selv adressen på din Nextcloud, brugernavnet og adgangskoden videre, og gør det sikkert: send for eksempel adgangskoden via en anden kanal end brugernavnet. Ved første login beder Nextcloud om en kode, der sendes via e-mail. Se Din første login.
Meldinger du kan få
| Melding | Hvad du gør |
|---|---|
| Dette brugernavn findes allerede på installationen. | Vælg et andet brugernavn. |
| Vælg et brugernavn på 2 til 64 tegn: små bogstaver, tal, punktum, bindestreg eller understregning. | Fjern store bogstaver, mellemrum og andre tegn fra brugernavnet. |
| Nextcloud har afvist denne adgangskode. | Adgangskoden er for kort, for velkendt eller findes på en liste over lækkede adgangskoder. Klik på Generér eller vælg en længere adgangskode. |
| Du har nået det maksimale antal på ... brugere. | Øg antallet under Konfigurerbare muligheder (Max) eller skift til en større pakke. Se Mere lagerplads eller brugere, skift pakke eller opsig. |
| Alle ... Office Suite-licenser er i brug. | Opret brugeren uden Office, eller bestil flere licenser. Se Tildel og efterbestil Office-licenser. |
Tilpas navn eller e-mailadresse
Tilpas Vist navn eller E-mailadresse direkte i brugerens række og klik på Gem i den række. E-mailadressen er vigtig: det er her login-koderne og mailen til at oprette en ny adgangskode sendes.
Office til eller fra
Slå kontakten Office Suite (2) til eller fra. Det gemmes med det samme. Se Tildel og efterbestil Office-licenser.
Adgangskode, deaktivering og sletning
Klik på menuen med handlinger (3) ud for en bruger. Du kan vælge mellem:

- Skift adgangskode: for eksempel hvis nogen har mistet deres adgangskode og ikke modtager en gendannelsesmail.
- Deaktiver: brugeren kan ikke længere logge ind, men alle filer, aftaler og kontakter bevares. Med Aktivér slår du den til igen.
- Slet: sletter brugeren og alle dennes data permanent.
Bemærk: ved Slet slettes alle filer, kalendere og kontakter for den bruger permanent. Dette kan ikke fortrydes, heller ikke af WebOké. Lad brugeren overføre sine filer først. Du kan læse hvordan i Overdrag ejerskab, når en kollega stopper og Kollega stopper: Overtag filer, kalender og delte mapper sikkert.
Når nogen forlader
- Slå først Office Suite fra, så frigives licensen straks til en anden.
- Vælg Deaktiver. Brugeren kan derefter ikke logge ind længere, men intet går tabt.
- Sørg for at filer, kalendere og delte mapper overføres til en anden (Kollega stopper: Overtag filer, kalender og delte mapper sikkert).
- Slet først brugeren når du er sikker på, at alt er i sikkerhed.
Tip: en bruger kan selv skifte sin adgangskode i Nextcloud, og anmode om en ny adgangskode med Glemt adgangskode på loginskærmen. Se Skift eller glemt adgangskode.
Denne forklaring findes også i vores videnbase-artikel Nextcloud gebruikers aanmaken en beheren.
