Kapitola 14 · 14.2
Vytváranie, úprava, deaktivácia a mazanie používateľov
Vďaka Nextcloud Family a Max získa každý svoj vlastný účet: členovia vašej rodiny, kolegovia alebo členovia vášho spolku. Každý má vlastné súbory, vlastný kalendár a vlastné kontakty, a zároveň si môžete medzi sebou jednoducho zdieľať obsah. Používateľov spravujete v Môj WebOké, v časti Správa používateľov na stránke balíka (pozrite Stránka balíka v Mojom WebOké).
Koľko používateľov môžete vytvoriť?
| Balík | Používatelia |
|---|---|
| Personal | 1. V Správe používateľov môžete spravovať heslo a údaje tohto používateľa. |
| Family | 5, pevne dané. Pri Family nie je možné dokúpiť ďalších používateľov. Ak ich potrebujete viac, prejdite na Max. |
| Max | 10, rozšíriteľné pomocou Extra Nextcloud accounts v Konfigurovateľných možnostiach, až do celkového počtu 100. |

Pri každom používateľovi vidíte Názov účtu (používateľské meno), Zobrazované meno, E-mailovú adresu, prepínač Office Suite a dátum Posledného prihlásenia. Pri osobe, ktorá sa ešte nikdy neprihlásila, je uvedené Zatiaľ sa neprihlásil.
Pridanie používateľa
- V Správe používateľov kliknite na Pridať používateľa (1).
- Zadajte Používateľské meno. Pomocou neho sa používateľ bude prihlasovať. Použite malé písmená, číslice, bodku alebo spojovník. Používateľské meno už neskôr nebude možné zmeniť.
- Zadajte Zobrazované meno. Toto meno vidia ostatní, keď niečo zdieľate.
- Zadajte E-mailovú adresu. Na ňu budú chodiť e-maily z Nextcloud, ako napríklad prihlasovací kód a odkaz na vytvorenie nového hesla.
- Zvoľte Heslo s dĺžkou aspoň 10 znakov, obsahujúce aspoň jednu číslicu a jeden špeciálny znak. Odporúčame 15 znakov alebo viac. Alebo kliknite na Vygenerovať.
- Má používateľ pracovať s Euro-Office? Potom zaškrtnite Prideliť licenciu Office Suite.
- Kliknite na Vytvoriť používateľa.

Upozornenie: novému používateľovi neposielame uvítací e-mail. Adresu vášho Nextcloud, používateľské meno a heslo oznámte sami, a to bezpečným spôsobom: napríklad heslo pošlite iným kanálom než používateľské meno. Pri prvom prihlásení Nextcloud požiada o kód, ktorý príde e-mailom. Pozrite Prvé prihlásenie.
Hlásenia, ktoré sa môžu zobraziť
| Hlásenie | Čo urobiť |
|---|---|
| Toto používateľské meno už v inštalácii existuje. | Zvoľte iné používateľské meno. |
| Zvoľte používateľské meno s dĺžkou 2 až 64 znakov: malé písmená, číslice, bodka, spojovník alebo podčiarkovník. | Odstráňte z používateľského mena veľké písmená, medzery a iné znaky. |
| Nextcloud toto heslo odmietol. | Heslo je príliš krátke, príliš bežné alebo sa nachádza v zozname uniknutých hesiel. Kliknite na Vygenerovať alebo zvoľte dlhšie heslo. |
| Dosiahli ste maximálny počet ... používateľov. | Zvýšte počet v Konfigurovateľných možnostiach (Max) alebo prejdite na väčší balík. Pozrite Viac úložného priestoru alebo používateľov, zmena balíka alebo zrušenie. |
| Všetky licencie Office Suite v počte ... sú využité. | Vytvorte používateľa bez Office alebo si objednajte ďalšie licencie. Pozrite Priraďovanie a doobjednávanie licencií Office. |
Úprava mena alebo e-mailovej adresy
Upravte Zobrazované meno alebo E-mailovú adresu priamo v riadku používateľa a kliknite na Uložiť v danom riadku. E-mailová adresa je dôležitá: na ňu chodia prihlasovacie kódy a e-mail na vytvorenie nového hesla.
Zapnutie alebo vypnutie Office
Zapnite alebo vypnite prepínač Office Suite (2). Zmena sa uloží okamžite. Pozrite Priraďovanie a doobjednávanie licencií Office.
Heslo, deaktivácia a mazanie
Kliknite na ponuku akcií (3) za používateľom. Môžete zvoliť:

- Zmeniť heslo: napríklad ak niekto zabudol heslo a nedostane e-mail na obnovenie.
- Zakázať: používateľ sa už nemôže prihlásiť, ale všetky jeho súbory, udalosti a kontakty zostávajú zachované. Pomocou Povoliť ho znova aktivujete.
- Zmazať: natrvalo odstráni používateľa a všetky jeho údaje.
Upozornenie: pri voľbe Zmazať sa natrvalo odstránia všetky súbory, kalendáre a kontakty daného používateľa. Túto akciu nie je možné vrátiť späť, a to ani zo strany WebOké. Nechajte používateľa najprv previesť svoje súbory na iného. Ako na to, sa dočítate v Prevod vlastníctva pri odchode kolegu a Kolega odchádza: bezpečné prevzatie súborov, kalendára a zdieľaných priečinkov.
Niekto odchádza
- Najprv vypnite Office Suite, licencia sa tak okamžite uvoľní pre iného používateľa.
- Zvoľte Zakázať. Používateľ sa potom už nemôže prihlásiť, no nič sa nestratí.
- Postarajte sa o to, aby sa súbory, kalendáre a zdieľané priečinky dostali k inému používateľovi (Kolega odchádza: bezpečné prevzatie súborov, kalendára a zdieľaných priečinkov).
- Používateľa zmažte až vtedy, keď si budete istí, že je všetko v bezpečí.
Tip: používateľ si môže sám zmeniť heslo v Nextcloud a požiadať o nové heslo pomocou možnosti Zabudnuté heslo na prihlasovacej obrazovke. Pozrite Zmena alebo zabudnutie hesla.
Tento návod nájdete aj v našom článku v databáze znalostí Nextcloud gebruikers aanmaken en beheren.
