Kapitel 1 · 1.5
Snapshots: ett skyddsnät inför varje stor ändring
En snapshot sparar hela din VPS precis som den är just nu. Går något fel efteråt återställer du den, och allt blir som det var när du skapade din snapshot. Du kan ha högst 2 samtidigt.
När skapar du en snapshot?
- Strax före en uppdatering eller en uppgradering till en ny version av ditt operativsystem.
- Innan du ändrar SSH-inställningarna eller brandväggen (kapitel 3).
- Innan du installerar ny programvara eller börjar experimentera med inställningar.
- Före en stor ändring av din webbplats, webbutik eller databas.
Så skapar du en snapshot
- Öppna VPS-skärmen och välj fliken Snapshots.
- Fyll i ett Namn, till exempel
voor-firewall. Namnet börjar med en bokstav, är 2 till 40 tecken långt och innehåller bara bokstäver, siffror,-och_. - Fyll i en Beskrivning om du vill.
- Klicka på Skapa snapshot. Inom en minut startar uppgiften, och skärmen uppdateras av sig själv.
Återställa eller ta bort
Bredvid varje snapshot finns knapparna Återställ och Ta bort. När du väljer Återställ bekräftar du med ditt WebOké-lösenord. Allt du har ändrat efter din snapshot försvinner.
Obs: En snapshot ligger på samma lagring som din VPS. Den är ingen backup. Använd den en kort tid och ta bort den när du är säker på att allt fungerar. Den växer med allt som ändras efteråt. På lång sikt har du de dagliga backuperna (Återställ backuper från WebOké) och din egen backup med restic (Säkerhetskopior med restic till en annan plats).
En fast vana
- Skapa snapshot.
- Gör din ändring och testa den, även i ett andra fönster.
- Fungerar allt? Ta bort din snapshot. Fungerar det inte? Återställ den.
